|
|
|
|
|
מהפכה דיגיטלית או ניסיון לחסוך?
|
|
בואו נודה - בנקים הם דבר מעצבן. ואולי מעבר לכל דבר מעצבן שקשור בבנקים, ויש רבים כאלה, המתנה בתור בבנק היא כנראה המעצבנת מכולם. לכן, אפשר היה לחשוב שהחדשות בדבר סגירת סניפי הבנקים לטובת מעבר לשירותים דיגיטליים הן מצוינות. מאז שנת 2014 סוגרים הבנקים הגדולים עשרות סניפים בכל רחבי הארץ. כמות הסניפים שסגרו כלל הבנקים ב-4 השנים האחרונות נמדדת כבר במאות. לצערי, סגירת הסניפים לא פסחה על אזור הצפון.
בתחילת הדרך דובר על צעדי התייעלות בהם נוקטים הבנקים, ובמסגרתם גם פוטרו מאות עובדים, אך בשנה-שנתיים האחרונות גבר קצב סגירת הסניפים, למרות שדוחות הרווח של הבנקים ומנהליהם, המשיכו להציג נתונים מצוינים. הבנקים התגאו שניתן להשיג את כל השירותים דרך האינטרנט, דרך הטלפון הנייד, או דרך המסופים הדיגיטליים, בלחיצת כפתור. שמדובר במהפכה טכנולוגית שתטיב מאוד עם הלקוחות. שאין צורך יותר בסניפים המעצבנים ליד הבית.
הבעיה היא שהבנקים מיהרו לסגור את הסניפים, בעוד שהטכנולוגיה שלהם עוד לא ערוכה לטפל בכלל השירותים. עדיין עבור שירותים כמו קבלת כרטיס אשראי, משיכות מזומן גבוהות, המרת מטבעות, העברות בנקאיות בסכומים גבוהים, קבלת פנקסי צ`קים, הלוואות גבוהות, הפקדות גבוהות ועוד שלל פעולות –צריך ללכת לבנק. בערי הגליל, ממילא לא היה מעולם עודף בסניפים, אבל עכשיו המצב החריף. בגליל, כשאין סניף קרוב, ותושבי הגליל חשים את זה כבר היום על בשרם, מדובר בנסיעה, מאוד לא קצרה, לעתים ליישוב אחר, בשעות העומס שבהם פתוחים הבנקים.
בעיה נוספת היא שבבנקים לא ממש התחשבו באנשים שעבורם טלפון סלולרי, משוכלל ככל שיהיה, מיועד לשיחות בלבד, ולמתקדמים שבהם אולי גם להודעות ואטסאפ בקבוצה המשפחתית. הם לא התחשבו באנשים שהמחשב האישי משמש אותם להקלדת והדפסת חומרים ב-WORD, ולחלקם כמקום מפגש חברתי בפייסבוק (טכנולוגיה ידידותית ומשפחתית במיוחד למבוגרים שבינינו). השירותים הבנקאיים הדיגיטליים, שכוללים סיסמאות מסובכות, פעולות כמו סריקת צ`קים, ארנק דיגיטלי, העברות בנקאיות, פעולות השקעה מורכבות ומושגים שנשמעים עבור אנשים אלו כמו סינית, הן מסובכות עבורם לביצוע. מעבר לכך, יש גם את האלמנט הפסיכולוגי. הבנקים לימדו במשך שנים את הציבור שכסף זה לא משחק. שכסף מטופל הכי טוב בבנק. שזה לא הגיוני לתת לאחרים (ובמקרה הזה מחשב) לטפל בו. שבדיוק בשביל זה יש פקיד בבנק.
היום, בפעולתם החפוזה, הכל נשכח. יש בגליל מבוגרים רבים, שלא מסתדרים עם הדיגיטציה הבנקאית. סגרו להם סניף קרוב, וכיום הם צריכם לנסוע מרחק רב כדי לבצע פעולות. כואב הלב בכל פעם מחדש כשהם מספרים על הזמן – שעתיים תמימות – שלוקח להם להגיע לבנק, במזג אוויר חם או קר מדי, כדי לבצע פעולה פשוטה. הכל בזמן שעות העבודה, בשעות העומס – שעות שבהם הסניפים המועטים עוד פתוחים. אבל יש גם קרן אור קטנה. עדיין יש בנק אחד בישראל, שלא אנקוב בשמו, שמספק שירותים טכנולוגיים מתקדמים, אך לא מיהר לסגור את סניפיו לפני שהטכנולוגיה מספיק מושלמת, ולפני שהיא הונגשה לכלל לקוחותיו. כך נוהג בנק שמכבד את לקוחותיו כולם, ולא רק את מומחי הטכנולוגיה שביניהם. טכנולוגיה היא דבר נפלא, שבאמת יכול לחסוך זמן, כסף ומשאבים נוספים, אך כשהיא לא בשלה בעצמה, וכשהמשתמשים לא מספיק בשלים בשביל להשתמש בה, היא פוגעת יותר משהיא מועילה, וכשהיא באה על חשבון דברים אחרים – כמו סניפים קרובים במקרה הזה – היא הרסנית עבור רבים. למרות שהעיסוק שלי אינו קשור לטכנולוגיה, קשה להחמיץ את היתרונות והיעילות שהטכנולוגיה עשויה לספק לציבור ובכך להקל על חייו, אולם במקרה של הבנקים נראה שיש פה זלזול בציבור הלקוחות וניסיון לחסוך בכסף, במסווה של התקדמות דיגיטלית.
ראוי שהמפקח על הבנקים ייתן את דעתו בנושא. העולם אולי שייך לצעירים, אבל חיים בו גם אנשים מבוגרים שקשה להם לעמוד בשינויים הטכנולוגים המהירים שמתרחשים בו. אני מפציר בבנקים להוריד קצת את הרגל מדוושת הגז של הסגירה וההתייעלות ולתת עדיפות לשרות טוב ופשוט.
מאת: שלומי אטיאס מנכ"ל הרשות לפיתוח הגליל
הרשות לפיתוח הגליל והמשרד לפיתוח הפריפריה, הנגב והגליל מובילים קמפיין חורף לעידוד תיירות לגליל, לגולן ולעמקים
ראה מידע נוסף..
פסטיבל "ימי ענף הזית" שובר שיאים: כ - 50,000 משתתפים השנה בפסטיבל ברחבי היישובים ובתי הבד בגליל, בגולן ובעמקים הפסטיבל, שחוגג את תחילת ימי המסיק ציין השנה חצי יובל, והסתיים לאחרונה עם שיא חדש של משתתפים, כמות כפולה משנה שעברה
ראה מידע נוסף..
ערן פאר מייסד `קהילת הטיולים והקמפינג של ישראל`, מביא לכם א-ב של קמפינגליל- כל מה שצריך לדעת, כל מה שחשוב לדעת וכל מה שרציתם לדעת כדי לצאת מהבית לקמפינג בטבע הגלילי במהלך חודש אוקטובר בגליל, בגולן ובעמקים. צאו לדרך הגלילית >>
טור אופני הרים בינלאומי שיימשך ארבעה ימים, ריצות ירח מלא, טריאתלונים, מרתונים ועוד שלל אירועי ספורט יתקיימו בחודש ספטמבר ברחבי הגליל, הגולן והעמקים. פרטים באתר #מה בתיירות ובתרבות go.galil.gov.il
ראה מידע נוסף..
חיים שולמן, בן 45, נשוי ואב לארבעה, תושב מורן, המתגורר בגליל כ-20 שנה – מונה כסמנכ”ל הרשות לפיתוח הגליל. צילום: דרור מילר
ראה מידע נוסף..
|
|
|
|
|
|
|
|